Menu
Maritsa_Plovdiv

Да поговорим за Марица

Жоро

Инж. Георги Стойчев – кандидат за общински съветник от Обединени Зелени, бюлетина 4, преференция 2

Представяме ви статия на  Георги Стойчевнаписана за в.Марица, но така и непубликувана

Еврос или старогръцкото Хеброс – имена познати на повечето пловдивчани, за реката, която извира от Маришките езера в Рила. Става въпрос за р.Марица, която през последните 20-тина години става все по-непозната за пловдивчани част от Пловдив.

„Има нещо гнило в Дания” – известните Шекспирови думи са актуални и за Пловдив. Към тези мисли ме подтикнаха няколко събития през последната година, в които съм активен участник. През последните месеци беше възстановен плажът на река Марица, интересна иниациатива на младите архитекти и урбанисти от One Architecture Week, опитваща се да насочи погледите към бъдещето на реката. В края на миналата година пък имаше две обществени обсъждания – за екологична оценка на проекта за дублиращ гребен канал и идеен проект и прединвестиционни и хидроложки проучвания, възложени от Община Пловдив, които включваха „бетонен канал” и куп „атракции” в коритото на реката. Всъщност не е новост общинарите да измислят скъпоструващи мегапроекти без особена мисъл за функционалност или обществена полза. Нека си припомним милионите дадени за почистване на речното корито или как пешеходният мост се превърна в търговски център с влакоподобна визия като същевременно лиши пловдивчани от обществено пространство за наслада на пейзажите на Марица.

Сега общината има желанието да застроява коритото на реката. Бях свидетел на изказването на арх. Илко Николов от трибуната на споменатото по-горе обществено обсъждане, че бетонирането на коритото с велоалея е същото като да направиш екопътека! Последното беше в отговор на предложенията ми за алтернатива на бетонното корито и използването на реката за място за отдих, разходка и образователни дейности. В същото време кмета Иван Тотев истерично отхвърля покани за каквито и да е обществени дебати по темата. Един такъв обаче се случи на 14-ти септември със специалисти и граждани на Пловдив, въпреки отказа за участие на общинарите. Беше проведен в много приятна обстановка, на сцена, вътре в коритото на реката. Имаше интересни и компетентни предложения за решаване на проблема с наводненията от преливането на Марица. Имаше много различни мнения как да ползваме реката без непременно да я застроим. Имаше и аз ги чух, но не и Община Пловдив. Общинските съветници сякаш не могат да видят гражданите зад грандоманските проекти и парите за тях.

Река Марица е едно от малкото останали зелени кътчета в Пловдив, което пловдивчани все по-малко познават и ползват. Мисля, че е време да променим тази тенденция и да се замислим за постоянно намаляващите зелени площи в любимият ни древен и вечен Пловдив.

Повече за автора на статията тук. 

Share this Post!


Related post

  TOP