Menu
antichen 3d

Да запазим автентичността на Античния театър III

Още август месец, когато се започна с разчистване на строителната площадка около Античния театър, се заехме да разследваме този случай. Веднага се свързахме с Обществения съвет за култура и културно наследство, подкрепихме тяхната резолюция за спиране на проекта и бяхме на последното заседание на Общинския съвет, когато тя бе внесена. Наши активисти поискаха достъп до информация, за да се запознаем с проекта, който пак беше сервиран наготово, без предварителни обществени или експертни обсъждания. След това ни беше доста трудно да проследим какво се случва, но въз основа на този достъп арх.Петкана Бакалова и нейн екип са изготвили 3D визуализация на предвидения павилион за билети точно на входа на Античния театър. Ето как би изглеждал той:

 

Този проект бе атакуван от обществени организации и професионалните гилдии чак на „първа копка“. Както почти винаги досега никой не беше разбрал какво се готви. Още тогава кметът е обещал, че строежът ще бъде спрян, поне докато експертите не се запознаят с цялата налична информация и проектна документация. Но се оказва, че действията на общината продължават с пълна пара. В момента е изградено и почти довършено второто ниво, което се намира под Къщата с кулата. В най-скоро време ще бъде поставена и павилиона за билети.
Общественият съвет за култура и културно наследство е внесъл в Община Пловдив поредното искане за разглеждане на цялостната документация на проекта за билетен и информационен център със зала за прожекции, които вече се изграждат на Античния театър. Ще продължаваме да настояваме за достъп до информация и обществени и експертни допитвания за качеството на този проект. Не можем да позволим да закрием гледката към най-емблематичното място в града и да имаме информационен и билетен център на 5 минути от вече съществуващите такива на Римския форум!

Очаквайте още информация. Междувременно ето какво мислим за развитието на останалите културни паметници в града.

Снимка и източник: http://europlovdiv.com/eto-kak-shhe-izglezhda-biletoprodavnicata-za-100-xil-lv-na-antichniya/

Share this Post!


Related post

  TOP