Добромира ГригороваДобромира Григорова е водач в листата за 16 МИР на „Зелените“. Завършила е международен бизнес със специализация маркетинг в Нюрнберг, след това специализира в Лондон. Работила е в целия свят: Лондон, Дубай, Нюрнберг, Щутгард. През 2012 решава, че иска да създаде семейството си в България и се завръща в родината. Григорова е член на „Зелените“ – Пловдив, а ето как отговори и на въпросите ми за миналото, настоящето и бъдещето в българската политика.

Здравейте. Първо държа да направим една диференциация между партиите, защото има няколко „Зелени”, разкажете на кратко за Вашата.

Основните причини за създаване на Зелените бе липсата на адекватна, принципна модерна зелена политика в България. Обединихме хора, необременени с миналото и участието си във властта, които  да я провеждат и защитават.  И шест години го правим неуморно.

Дейността на другите „зелени” формации се проявява непосредствено преди избори,  води до бламиране на реалните зелени политически действия и разсейване на гласове.

Антиевропейското говорене, припознаване на крайни в позициите си коалиционни партньори (на сайта им ви посреща чук и сърп), защита на ядрената енергетика,  не са и не могат да бъдат реална зелена алтернатива на статуквото.

Генезиса и целите на тези формации се очертават ясно и от факта на присъствието на сътрудници на бившите тайни служби като кандидати за народни представители ( 5 в едната и 6 в другата листа). Нещо, срещу което Зелените винаги сме се борили и ще се борим – за реална лустрация в политиката и държавните институции на България.

Автентичната зелена идея, честността в политиката и последователността в защитата на важните каузи отличават нас, Зелените.

Вие сте част на листата на „Зелените” за Пловдив, но същевременно сте ново лице в българската политика. Как смятате ще ви се отрази това, дали ще бъде плюс в кампанията и за крайния резултат?

Преди да стана кандидат за народен представител дълги години съм била на първо място избирател. Независимо, че съм живяла почти 10г. извън страната, винаги съм се интересувала от всичко, което се е случвало в България и съм гласувала на всички избори. Винаги съм търсела новите лица в политиката, протестирала съм срещу старите и компроментирани политици, търсела съм сама за себе си като избирател честни и способни нови хора, за които да гласувам. Знам, че не съм била единствена. Знам, че много хора все още търсят своите нови лица. Избрах да съм „ново лице” в политиката именно за да окуража хората около мен и самата себе си. Щом искаме промяна, трябва сами да сме готови да я постигнем. Затова смятам, че това не само ще се отрази добре на крайния резултат, но и че новите лица са дори  задължителни в сегашната безпътна ситуация, в която се намира държавата ни.

Страхувате ли се, че могат да тръгнат слухове за Вас, че ще се опитат да ви омаскарят, да извадят компромати? 

Не се страхувам от компромати, защото няма такива. Влизайки в кампания, обаче, бях наясно, че ще има негативизми като неверни слухове, тролене и нападки без причина. Подготвена съм за тях и съм готова с всекиго да обсъдя лице в лице всичко, което го интересува.

Какъв резултат очаквате и към какъв се стремите?

Имаме конкретна цел, която следваме и резултат, който да постигнем с политически средства.

На първо място, трябва да се победи статуквото, да се разгроми модела КОЙ и тясната обвързаност на олигарсите с политиката. Да се възстанови върховенството на закона и правилата, които да се спазват от всички. Да се ограничи максимално източването на български и европейски ресурс. Зелените имаме изключително модерни и напредничави виждания за развитие на обществените и политическите процеси. И не само по екологични и природозащитни теми . Знаем как трябва да се случват нещата, знаем нашите приятели в Европа и света как го правят, но изисква време и много усилия. И затова ни трябва по-голяма подкрепа на предстоящите избори. Ние работим със стратегическа цел. На първо място увеличаване на подкрепата, което неминуемо ще привлече още креативни, образовани и почтени хора, които са готови да помагат и експертно, и политически без да се страхуват, че ще бъдат „опетнени” от политиката. По-голяма професионализиация на оперативната ни дейност, обучения, разработване на политики и т.н. Сега имаме четирима общински съветници и ще се борим на местните избори да станат 40-50 и спечелване на зелени кметски места, а на следващите парламентарни избори ще се борим за първата Зелена група в българския парламент.

Защо смятате, че изборната активност намалява прогресивно?

Заради случващото се през последните 25 години, в които политическата класа показа, че интересите на хората не са на дневен ред. Политиката се превърна в едва ли не единствен сериозен източник за генериране на огромни средства в полза на лични или тясно-корпоративни интереси. И големите партии с дълбоко вплетените си по места икономически интереси и поставяне в зависимост на хората и малките фирми, се борят за съхраняване на статуквото, за отвращаване на хората от политиката и внушаването, че нищо не може да се промени. По-малко гласували им гарантира успех за нелегитимните форми на набиране на гласове и по-голяма тежест в парламента и местната власт. Тежест, която се ползва за укрепване на позициите, привличане на повече ресурс, увеличаване на зависимостта на хората по места и …порочният кръг се завърта.

Зелените вярваме, че единствено активната гражданска позиция на хората, вярата, че от всеки от нас зависи промяната, че трябва да се гласува по съвест, без сметки и страх от разпиляване на гласа, могат да разрушат модела. Човек, който гласува по съвест е свободен човек – и в мисленето, и в позицията, и в делата си. Ỏтказа от гласуване или гласуване за „по-малкото зло” запазва статуквото и води до същия резултат, за който няколко години по-късно всички съжаляват. Просто трябва да им покажем на „големите” , че така не може да продължава повече.

Как виждате ролята на малките партии?

Всяка идея, ново виждане и усилия към подобряване на живота ни са полезни и ценни. Проблем е, когато политическите проекти са бизнес такива, независимо големи или малки. Както казах, големите се опитват да запазят статуквото, защото то ги ползва за облагодетелстване и  възможност за „връщане” на услугата към тези , които ги финансират. За тях е изгодно политическите субекти да са разединени, малки, маргинализирани, боричкащи се помежду си и непредставляващи реална опасност за споделяне на властта и ползите от нея. След протестите започнали през миналата година не можа да се създаде общ, голям и целенасочен фронт  срещу статуквото, за реална промяна и справяне със сериозните изпитания, пред които е поставено обществото.

Въпреки това вярваме, че Зелените, които  се доказахме като автентичен проект, обединил активни и почтени хора, макар и малки като партия имаме огромен потенциал за развитие и можем да се похвалим с реално влияние върху обществените и политически процеси.

Защо избрахте да сте част от  малка партия?

Зелените са чисти, неопетнени и почтени. Доказали са го през годините, без компромиси с принципите и вярванията си. Пример за пряка демокрация в действие –  членовете взимат важните решения, а не само ръководството. Затова ги избрах като реална алтернатива на статуквото, като решение на това, което не харесвам в политиката и управлението на страната. И сме малки засега.

Скоро ще бъдем много по-големи.

Смятате ли, че медиите и социологическите проучвания могат да контролират общественото мнение и това явление факт ли е в България?

Разбира се и това е страшно. Крайно обезпокоителна е зависимостта на медиите от олигархични и политически кръгове, на почти всички медии, което води да крайно манипулиране на информационния поток и съответно, манипулативно формиране мнението на хората. Ненапразно, една от основните битки на Зелените е за прозрачност при собствеността на медиите, недопускане на офшорни компании до медийния пазар и работа за медиен плурализъм и независими медии.

За социологическите агенции важи същото, но тяхното влияние е в по-малка степен и във време на избори. Винаги има различен начин, по който могат да бъдат зададени въпросите, в определен контекст и следователно, последствие тълкувани по различен начин резултатите.

За съжаление нееднократно сме се убеждавали в странни прогнози, които после драстично се разминават с резултатите от изборите.

Примерно, като говорим за малки партии, защо във въпросниците винаги след първите 6-7 формации, всичко останало се вкарва в категория „други”. Защо не се прави цялостно проучване като се дава възможност на хората да избират от целия списък, така както е на бюлетината?

Пловдив става европейска столица на Културата през 2019г. какво друго трябва да постигне градът според Вас?

На първо място и то с огромен приоритет преди всичко друго, Пловдив трябва да пречисти въздуха си. Ужасно е, че този прекрасен град е градът с най-мръсен въздух в Европа. Ужасно е, че носът на детето ми  е с вечно задно хъркане, заради въздуха в града ни. Има кръстовища в Пловдив, където просто спирам да дишам, за да пресека улицата, толкова е нетърпимо. Не съм изпитвала това в голям град като Лондон примерно, т.е. чистият въздух не е нещо типично за малките населени места само, а е нещо постижимо, за което си заслужава да се борим. Преди да говорим за каквото и да е развитие на Пловдив, ние първо трябва да помислим за здравето на живущите в града ни.

Koлкото до факта, че Пловдив е българският кандидат за европейска столица на Културата през 2019г: разбира се,това е много радващо, както за пловдивчани, така и за всички българи, защото градът ни е много популярно място и „сред свои”. Това, за което се опасявам обаче като гражданин, както и много други съграждани, е че има доста наболели проблеми в града ни, които кандидатурата за столица на културата някак си подмина или пропусна – много от културните ни паметници страдат от сериозна липса на адекватна поддръжка и са заплашени от разрушаване  – например фонтана Деметра, незаконната реконструкция на Цар-Симеоновата градина, която вече е факт, настилката в Стария град, набезите на Бунарджика, които в крайна сметка спряха, но пък делата по тях все още вървят, а широката публика не знае за тях; проектите за Небет тепе и дублиращ гребен канал. За тези ключови и други места се говори непрекъснато, че проектите им са чудесни и че ще допринесат много за града, само че начина по който се случват – с оскъдна обществена информация, без спазване на законите и отказ за гражданско участие не говори много за културата на отношение към града и управлението. Именно към това трябва да се стремим. Историческите и културни пластове, които изграждат града ни, са налице. Това, което трябва да постигнем,  е да ги опазим адекватно и да опазим и възродим собствената си култура на отношение и поведение.

Коя е приоритетната област, лично за Вас, в която смятате да работите за благото на Пловдив, ако влезете в 43 НС?

Както казах по-горе, моя лична цел е да работя за подобряване качеството на живот като цяло – въздух, вода, храна.  Здравето е това, което ще донесе прогрес на държавата ни като цяло. По-здрави хора означава по-голяма трудоспособност и по-малки бюджети за здравеопазване. По-малки бюджети за здравеопазване означава повече пари за образование и инфраструктура. Образовани хора и добра инфраструктура са в основата на всяка успешна икономика.

Друга много важна кауза за мен е подобряване енергийната ефективност на домакинствата. Смятам, че в най-кратки срокове е възможно пълно саниране на остарелия жилищен фонд на страната ни – стари сгради, къщи, панелни блокове и др. Схемата досега с частично самоучастие и банково кредитиране очевидно не донесе желания резултат. В новото 43 НС аз бих почнала да търся други варианти това да се случи. Бих търсила начини държавата да намери бюджетите, които да допълнят финансирането по европейската програма за енергийна ефективност, за да стане така, че хората да не трябва да вадят пари от джоба си, за да санират жилището си. Примерно бих намалила драстично партийните субсидии и бих пренасочила парите в тази посока.

А откъде трябва да се започне, за да се стабилизира и напредне поне малко България?

Разбиване на модела КОЙ, реформа в съдебната система и постигане на нейната независимост, реална независимост. Безапелационна борба с корупцията на всички нива. Звучи познато, нали, но това е истинският път гарантиращ здрав икономически климат за фирмите и изпълнение на търговските им договори, сигурност за инвеститорите, спиране източването на европейски програми и бюджетни средства, стимулиране на малкия и среден бизнес. И всичко с грижа и запазване на природните ресурси, горите, подземните богатства и културно-историческото наследство. Повече производство в зелени сектори, повече зелени работни места, повече доходи, по-голяма покупателна способност, по-висок стандарт. Пътят е ясен, нужна е само волята и подкрепата, за  да се „запушат” пробойните и да се спре с модела всяко едно решение, всяка една мярка на политически или държавен орган да бъде само в интерес на лично или тясно групово облагодетелстване.

Ако Зелените бъдем подкрепени в този път, в който сме показали, че сме безкомпромисни, резултатите няма да закъснеят.

Как смятате, кое е по-важно да върнем младите в България или да задържим тези, които все още са в родината?

И двете, разбира се. Но, ако не си подредим къщичката, ако не „изметем” корупцията, дерибейщината и направо феодални модели на живот в определени места на България и не създадем перспектива и реална възможност за развитие, няма нито да ги върнем, нито задържим. А в тях е истината, бъдещето и надеждата.

Хората, учили и живели в чужбина – високообразовани, с модерно мислене, променен манталитет и опит в друга страни и условия са чудесна основа за изграждане на по-модерно и богато общество. Но трябва да виждат смисъл да се завърнат. И ние работим точно в тази посока.

Неслучайно Зелените имаме мzeleniteного добри резултати сред гласувалите в чужбина.

Ще обещаете ли нещо от името на „Зелените” или поне от Ваше име, българите  обичат обещанията?

Че ще останем винаги честни и ще се борим за чиста природа, чиста политика, чисти отношения и по-справедлив живот. Както го правим и до сега.“

Материалът е тук