Menu
DSCF0088 (1280x960)

Малко по-лично за почистването на 8ми Ноември

В събота се включихме към неформалната гражданска инициатива за почистване на пловдив. В събота се събрахме да направим една горичка по-чиста. Дузина възрастни и три деца, въоръжени с чували и ръкавици, нападнахме нехайно захвърлените отпадъци по протежението на река Марица, до Гребната база.

Събрахме много усмивки и… шишета от всевъзможни течности, различни видове обувки, опаковки, рибарски непотребности и дори две почти здрави кофи и автомобилна гума, затънали в тинята. Крайбрежните дървета, заляти от водата и накичени като с гирлянди с найлонови остатъци, чакаха поредната поизгладняла животинка да съжали, че някой е донесъл покупките си в, била тя и деграленова, еднократна торбичка. „Находките“ ни обаче не са най-интересното. Всеки е минавал покрай пластмасови изделия от всякакъв род и калибър, изхвърлени до пътечки или в реката, която вместо да ги „изчезне“, пък ги връща на брега. Повечето ги и виждаме.

По-интересно е мястото, където бяхме. Част от парк „Отдих и култура“, гората приютява защитени видове птици… които за съжаление не успяхме да видим, вероятно уплашени от шумното ни нашествие. Но пък успяхме да се снимаме с няколко достолепни дървета, които тримата ни най-големи ентусиасти едвам обхващаха. Расли са и при обявяването на гората за народен парк „Мечкюра“ през 1936г. Сега редките й местообитания се пазят от зони по Натура 2000. До брега реката залива върби, ясен и елша, образуващи изключително рядка алувиална гора; а навътре от брега – бреза, бук и дъб са съжителствали десетилетия наред, за да образуват мястото на нашата разходка – и голяма част от така ценния за града чист въздух.

Бъдещето на точно тази гора сега се решава. Този вторник (11.11) от 17:30 предстои обществено обсъждане на план за построяване на дублиращ гребен канал на мястото ѝ. Време е да кажем кое ни е по-нужно: повече изкуствени атракции или малкото останала природа?

Благодарим на общината и служителите от Район Западен за съдействието и предоставените чували и ръкавици. Надяваме се занапред да поддържа и опазва тази ценност на град Пловдив.

Като добавка искаме да кажем, че в момента провеждаме наше проучване как и на какво основание се е стигнало до отсичането на дърветата, които сме снимали.


Снимки: Георги Велев

Share this Post!


Related post

  TOP