Menu
862490503

Обществено обсъждане за изграждане на втори гребен канал в гр. Пловдив

Зелените сме категорично „против“ проекта за изграждане на втори гребен канал на мястото на крайречната гора между съществуващия и р. Марица. Днес предстои обществено обсъждане по повод искането на общината да натовари с нов заем пловдивчани, на стойност 7,5 милиона лева за целите на проекта и ние смятаме да присъстваме на място. Държим да припомним, че вече няколко подобни ненужни, но скъпи проекти бяха осъществени с подобни заеми, които всички ние ще плащаме с лихвите, и които са обезпечени с вземанията на общината спрямо нашите данъци. А данъците и таксите които плащат пловдичани вече са вдигнати до горната граница, която се допуска от закона за местните данъци и такси.


Това обществено обсъждане е първата стъпка на общинарите в посока задействане на това поредно посегателство над зелената система на града и обществения интерес.


1. По този начин от 1990 г насам изчезнаха над 3000 дка зелени площи в гр.Пловдив.
2. По тази схема от 1990 г насам всеки пловдивчанин загуби по 9 кв. метра паркови площи.
3. При реализацията на втория Гребен канал ще се отсекат близо 4000 броя дървета.
4. Ще се отнеме от Зелената система на гр.Пловдив повече от 200 дка.
5. Говори се за компенсиране, но се пропуска да се каже, че то ще е в площи, които по принцип са предвидени за такива .
6. 200 дка по-малко, 4000 дървета по-малко, при условие че гр.Пловдив е един от най-замърсените в Европа и за това се води дело в български съд.
7. Безвъзвратно ще се загубят хабитатни зони по Натура 2000.

Всичко това налага въпросният заем да не бъде теглен, въпросният проект да не бъде осъществяван, още повече, че няма обективна нужда от подобно съоръжение, и както добре знаем- световни състезания и първенства по гребни спортове и дори по водомоторни спортове са били провеждани нееднократно в рамките на съществуващото спортно съоръжение.

От този линк можете да прочетете становището на Д-р Кирил Стоянов, Катедра Ботаника и Агрометеорология / Хербариум SOA, Аграрен университет- Пловдив.

За първото обществено обсъждане четете тук

Share this Post!


Related post

  TOP